EMH LZQJ-XC - Strange problem

5 posts / 0 new
Last post
Artur5435
EMH LZQJ-XC - Strange problem

Hi,

I have strange problem with connection to EMH LZQJ-XC. Here is log:

07:44:24 07:44:24.890 Info Opening
07:44:24 07:44:24.890 Info Client Settings: Protocol Tcp Host: <<correct IP>> Port: <<correct Port>>
07:44:24 07:44:24.891 Info Open
07:44:25 Send SNRM request.
TX: 7E A0 0A 00 02 6A B9 21 93 51 CE 7E
07:44:25 07:44:25.410 Sent 7E A0 0A 00 02 6A B9 21 93 51 CE 7E
07:44:25 07:44:25.631 Received A0 E9 EB FB FB 2B 8D 46 54 EA FE B6 F5 FD FF BE FF 7C DF FF FF FD EF F7 FF FF FF FD 59 89 03 00
07:44:30 Failed to receive reply from the device in given time.
07:44:30 Send Disconnect request.
TX: 7E A0 0A 00 02 6A B9 21 53 5D 08 7E
07:44:30 07:44:30.413 Sent 7E A0 0A 00 02 6A B9 21 53 5D 08 7E
07:44:30 07:44:30.511 Received A0 59 BD FF FB 2B 8D 46 AA D1 00
07:44:35 Failed to receive reply from the device in given time.
07:44:35 07:44:35.414 Info Closing
07:44:35 07:44:35.415 Info Closed

Settings:
- Interface: HDLC
- Bits: 8N1, Baud: 9600
- Client Addresss: 16
- Physical addres is correct
- Logical Server: 0

Other infos:
- Checked protocols IEC and DLMS with, and without Logical name referencing
- Using serial port through ethernet didn't change anything
- I don't use Variomod-XC
- Meter was produced in 2018
- We try to connect through rs232 and moxa nPort 5150

What should I do to fix the problem? What else you want to know?

Thank you in advance

Kurumi
Kurumi's picture

Hi,

It seems that meter is returning something, but it's not correct data. Check your serial port settings that they are same on the meter what they are in Moxa.

Try connect without Moxa. Then check Moxa settings.

BR,

Mikko

________________________________________
Mikko Kurunsaari
Gurux Ltd
http://www.gurux.fi

Artur5435

Without moxa, the meter still returns bad response.

Log:
12:11:18 12:11:18.696 Info Opening
12:11:18 12:11:18.696 Info Serial Port Settings: Port Name: COM1 Baud Rate: 9600 Data Bits: 8 Parity: None Stop Bits: One Eop: None
12:11:18 12:11:18.716 Info Open
12:11:19 Send SNRM request.
TX: 7E A0 0A 00 02 6A B9 21 93 51 CE 7E
12:11:19 12:11:19.751 Sent 7E A0 0A 00 02 6A B9 21 93 51 CE 7E
12:11:20 12:11:20.827 Received A0 E9 EB FB FB 2B 8D 19 51 3F FD FF B6 F5 FD FF F3 FD FF F1 F7 FF FF FF FD EF F7 FF FF FF FD 59 89 03 00
12:11:24 Failed to receive reply from the device in given time.
12:11:24 Send Disconnect request.
TX: 7E A0 0A 00 02 6A B9 21 53 5D 08 7E
12:11:24 12:11:24.774 Sent 7E A0 0A 00 02 6A B9 21 53 5D 08 7E
12:11:24 12:11:24.914 Received A0
12:11:25 12:11:25.975 Received A0 59 BD FF FB 2B 8D 19 53 15 03
12:11:29 Failed to receive reply from the device in given time.
12:11:29 12:11:29.828 Info Closing
12:11:29 12:11:29.844 Info Closed

Settings on moxa are good. I don't know why this isn't working.

Is this possible, that the variomod is necessary? Do you have any ideas? Do you need more information about settings?

Kurumi
Kurumi's picture

Hi,

We haven't read EMH LZQJ-XC meters for a while and I can't remember the serial port settings.
Data is not correct. Try to change the baud rate to 4800. Problem is for the serial port settings.

BR,
Mikko

________________________________________
Mikko Kurunsaari
Gurux Ltd
http://www.gurux.fi

Artur5435

We realized, that our EMH can't run using rs232. We have to change protocol to rs485, and it's start working.

Thank you for help :)